«ترزا می» نخستوزیر انگلیس، سهشنبه (دیروز) در چارچوب سفرش به خاورمیانه پس از اردن وارد عربستان شد و «فیصل بن بندر بن عبدالعزیز» امیر ریاض در پایگاه هوایی ملک سلمان در ریاض به استقبال او رفت.
در مراسم استقبال از ترزا می، «محمد بن نوافق بن عبدالعزیز» سفیر عربستان در بریتانیا، «سایمون کولیس» سفیر بریتانیا در عربستان و تعدادی از مقامهای سعودی حضور داشتند.
این سفر که نخستین سفر خارجی می پس از اعلام رسمی آغاز تدابیر اجرایی بریتانیا برای ترک اتحادیه اروپا در هفته گذشته به شمار میرود، با هدف اعلامی تقویت همکاریهای امنیتی و مبارزه با گروه تروریستی داعش انجام میشود.
وی که آذرماه گذشته نیز در اختتامیه نشست سران شورای همکاری خلیج فارس در منامه، ایران را تهدیدی آشکار برای منطقه خلیج فارس خوانده بود، در سفر به عربستان، در گفتوگو با روزنامه سعودی «الریاض» ضمن اتهامزنی مجدد به ایران، به تحکیم روابط کشورش با عربستان اشاره کرد و گفت: روابط میان دو کشور سازنده و پویاست و در زمینههای متعددی دو طرف همکاری دارند. افق همکاری میان لندن و ریاض شامل مسئله مبارزه با تروریسم نیز میشود که در دفاع از جان صدها انگلیسی در قبال حملات تروریستی، سهیم است.
ترزا می همچنین مدعی شد که ایران در بیثباتی منطقه نقش دارد و گفت: ما باید با کشورهایی که حالت عدم ثبات و استقرار در منطقه را تغذیه میکنند، مقابله کنیم.
نخست وزیر انگلیس در پاسخ به این سوال که چگونه میتوان دخالتهای ایران در جهان عرب و حمایت آشکارش از تروریسم در منطقه را متوقف کرد، اظهار داشت: برای اینکه بتوانیم تهدیدهای امنیتی جدید را مهار کنیم باید با کشورهایی که حالت عدم ثبات در منطقه را تقویت میکنند، مقابله کنیم. ما درباره فعالیتهای ایران برای ایجاد بیثباتی در منطقه خیالپردازی نمیکنیم.
وی مدعی شد که ایران ثبات در لبنان و عراق را تهدید میکند و از انصارالله در یمن حمایت میکند و از سوی دیگر علیه منافع جامعه بینالملل و تلاشش برای تحقق ثبات و صلح در یمن اقدام میکند و در همین راستا نیز نیروهای سپاه قدس را به سوریه اعزام کرده است.
ترزا می افزود: ما به شرکای خود در منطقه خلیج [فارس] به منظور مبارزه با هرگونه تامین تروریسم، برنامههایی آموزشی ارائه میکنیم. ما درک میکنیم که کشورهای منطقه نگران فعالیتهای ایرانند. به همین دلیل نیز ایران را به ایفای نقش سازنده در سوریه، توقف خشونت در آن و مشارکت هدفمند در مذاکرات آستانه فرا میخوانیم.
وی درباره یمن نیز گفت: ما از ایران میخواهیم که بخشی سازنده در روند حال و فصل بحران یمن باشد و از ثبات و امنیتی در یمن و احترام به حاکمیت و استقلال آن حمایت کند.
نخستوزیر انگلیس در ادامه اظهارات ضد ایرانیاش گفت: توسعه اخیر روابط میان لندن و تهران به معنای آن نیست که ما از این مسئله گذشتهایم. بلکه بالعکس این به آن معناست که ما در موضعی برتر قرار گرفتهایم تا نگرانیهای خود را به مقامات ارشد کشور ایران ابلاغ کنیم.
وی در پاسخ به سوال الریاض درباره نگرانی از برنامه هستهای ایران گفت: ما با ایران توافقنامهای را امضا کردهایم تا احتمال دستیابی آن به سلاح هستهای را به مدت بیش از ۱۰ سال خنثی کنیم. این توافقنامه به برچیدن ۱۳ هزار سانتریفیوژ و زیرساختهای مربوط به آن و از بین بردن اورانیوم با درصد غنای ۲۰ منجر شد. این امر برای امنیت منطقه بسیار مهم بود. با این وجود ما موظفیم که فعالیتهای خصمانه ایران در لبنان، عراق، یمن، سوریه یا هر کشور دیگری در حوزه خلیج فارس را مهار کنیم. به همین دلیل به حمایت از کشورهای حاشیه خلیج [فارس] در قبال دخالتهای ایران ادامه خواهیم داد.
ترزا می اظهار داشت: من مطمئنم که توافق هستهای بهترین راه برای جلوگیری از ساخت سلاح هستهای از سوی ایران بود. همچنین این توافق فرصتی برای تسهیل همکاریهای مستقیم با ایران درباره مسائل مورد نگرانی به شمار میآید. البته باید تاکید کنم که نباید فعالیتهای ایرانی علیه ثبات منطقه را نادیده گرفت بلکه باید بر این توافق هستهای به طور فعال و قاطع نظارت کنیم و با هرگونه نقض آن، فوری و قاطعانه برخورد کنیم.